Auto importeren uit Duitsland
Ondanks dat er in Nederland veel auto’s te koop zijn kan het mogelijk zijn dat u in een ander land een auto tegenkomt die niet in Nederland te koop is. Daarnaast kan het zijn dat een auto in een ander land stukken goedkoper is dan hetzelfde exemplaar in Nederland. Een populair land waar dit voor kan komen is Duitsland. Duitsland is namelijk een bekend land om auto’s uit te importeren en daarnaast is Duitsland aantrekkelijk voor Nederlanders omdat het een buurland is.
Importbedrijven
In plaats van zelf alles te regelen kan het soms handig zijn om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die helpt bij het invoeren van de auto. Vaak kunnen deze bedrijven ook de gehele import voor u verzorgen. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Auto Import, Automotive Import en Autobedrijf van Leersum. Houd er rekening mee dat er deze bedrijven een hoge prijs voor hun diensten vragen. Als u zelf de auto importeert, zonder hulp van gespecialiseerde bedrijven, bent u voordeliger uit. Hier vindt u een eenvoudig stappenplan om een auto uit Duitsland in te voeren. Als u meer informatie nodig heeft dan kunt u dit snel een gemakkelijk online vinden.
Tip: lees meer over kosten verschepen auto uit buitenland
Kenteken
Het spreekt voor zich dat de gekochte auto eerst naar Nederland moet komen. Als u dit zelf wilt doen, zorgt dan dat u een tijdelijk import kenteken (in het Duits Zollkenzeichen genoemd) heeft. In Duitsland raadt men echter aan een 5-daags kenteken (Kurzkenzeicen) aan te schaffen, deze is alleen niet geldig in Nederland. Houd hier dus rekening mee.
Als de auto in Nederland is aangekomen, moet de auto een Nederlands kenteken krijgen. Het is redelijk eenvoudig om een Nederlands kenteken voor uw auto te krijgen:
- Als de te importeren auto geen geldige Duitse keuring heeft, dient de auto een volledige RDW-keuring te krijgen (APK)
- Er dient aangifte gedaan te worden voor de verschuldigde btw (ook wel rest-bpm genoemd), deze belasting moet gelijk betaald worden
- Binnen 1 week na het betalen van de bpm, krijgt u een kenteken toegewezen en kunt u een de bijbehorende kentekenplaten laten maken
- Tot slotte moet er een (auto)verzekering worden afgesloten (let op, aanslag motorrijtuigenbelasting wordt automatisch geregeld en hoeft u dus niet zelf te doen)
Tips
Het lijkt natuurlijk heel aantrekkelijk om (zelf) een auto uit Duitsland in te voeren, maar zoals bij alles is het nooit verkeerd om vragen te stellen. Zo voorkomt u dat u misschien toch de mist in gaat. Stel uzelf in ieder geval de volgende vragen:
- Is de auto die u wilt importeren echt niet in Nederland te koop?
- Is het uiteindelijk echt goedkoper om een auto te importeren?
- Waarom is heeft de auto een lagere prijs? Is er een geldige reden of is klopt er iets niet?
- Is de autoverkoper een betrouwbare merkdealer?
Met de informatie uit dit artikel kunt u zelf een auto uit Duitsland te importeren.
Hier lees jij nog meer over auto kopen in duitsland en invoeren in nederland.
Houd er wel rekening mee dat wetten en regels regelmatig wijzigen. Het wordt daarom aangeraden om meer informatie in te winnen en de actuele regels en wetgevingen te controleren op de websites van de Belastingdienst en de RDW.